• De wereldwijde productiecapaciteit van duurzame energie is in 2023 met 50 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder, meldt het IEA.
  • Het agentschap zegt dat de komende jaren verdere sterke groei wordt verwacht bij duurzame energie-opwekking.
  • IEA-topman Fatih Birol verklaart dat met die groei “de deur wordt opengezet” voor het doel om de duurzame capaciteit in de wereld in 2030 te verdrievoudigen.
  • Lees ook: Vraag naar zonnepanelen zakt in, mede door onzekerheid over salderingsregeling en lagere stroomprijzen

De wereldwijde productiecapaciteit van duurzame energie is in 2023 met 50 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. Volgens het IEA komt die sterke groei vooral door de aanleg van veel meer zonnepanelen in China.

IEA

Het IEA stelt dat er nu een wereldwijde capaciteit is voor duurzame energie van bijna 510 gigawatt. Eén gigawatt is goed om ongeveer een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien. Van de groei komt ongeveer driekwart voor rekening van zonne-energie. Dat is volgens het IEA vooral te danken aan de sterk gedaalde prijzen van zonnepanelen.

China nam vorig jaar net zoveel zonnepanelen in gebruik als de rest van de wereld samen in 2022, stelt het IEA. In China nam de productiecapaciteit van zonnepanelen met 66 procent toe. Maar ook in de Verenigde Staten, Europa en Brazilië steeg de capaciteit van zonne-energie naar nieuwe records, aldus het agentschap.

IEA

Het IEA zegt dat de komende jaren verdere sterke groei wordt verwacht bij duurzame energie-opwekking. In 2028 zou de capaciteit moeten uitkomen op 7300 gigawatt, voor het overgrote deel door wind- en zonne-energie. Maar het is wel belangrijk dat in opkomende economieën en ontwikkelingslanden meer financiering beschikbaar komt voor duurzame projecten, zegt het bureau.

IEA-topman Fatih Birol verklaart dat met die groei "de deur wordt opengezet" voor het doel om de duurzame capaciteit in de wereld in 2030 te verdrievoudigen, zoals is afgesproken op de klimaattop COP28 in Dubai van vorige maand.

"Het nieuwe rapport laat zien dat onder het huidige beleid en marktomstandigheden de wereldwijde duurzame capaciteit al op koers ligt voor een groei met 2,5 keer in 2030. Dat is nog niet voldoende om het COP28-doel te halen, maar we komen dichterbij en overheden hebben de middelen om het gat te dichten", aldus Birol.

LEES OOK: China nog altijd essentieel voor Nederlandse invoer van zonnepanelen, laptops en accu’s met ‘kritieke grondstoffen’: handelswaarde zo’n €80 miljard